Nooit eerder kon het ‘witte goud’ zo vroeg in het seizoen geoogst worden als nu! ASPERGES!

Asperges! Voor degene die het nog niet wisten: het is weer aspergetijd! Yes, yes!

Dat de asperges zo vroeg ‘steekbaar’ zijn, hebben zelfs de doorgewinterde aspergestekers nog niet eerder meegemaakt. Meestal begint het seizoen begin april, maar dit jaar lagen de eerste al begin maart in de winkels. Dat heeft alles met de klimaatverandering te maken, door de zachte winter steekt het witte goud veel eerder de kop op. Dat betekent eerder smullen van dit heerlijke, gezonde seizoensproduct.

Wij hebben zelf al een aantal keer asperges gegeten en dat gaat zeker nog een paar keer volgen. Het nadeel van asperges is dat ze slechts een paar weken verkrijgbaar zijn. Naast het feit dat ze ontzettend allround zijn en je ze op talloze manieren kunt bereiden, zijn ze ook nog eens ontzettend goed en gezond voor je. Waarom? Dat leggen wij je graag even uit.

Waarom asperges goed voor je zijn.

Wat weten we nu eigenlijk van asperges? Dat de witte variant het witte goud genoemd wordt wist je misschien al wel en ook dat de Nederlandse asperge beperkt verkrijgbaar zijn? Maar wat kunnen wij nog meer leren over asperges? Hieronder wat weetjes. 

“De verkoop bij telers aan huis gaat dus gewoon door, waarbij de coronarichtlijnen die door de overheid zijn bepaald, worden gevolgd. Een leuk uitje, maar blijf op afstand van elkaar!
Ze zijn nu ook volop te verkrijgen in onze supermarkten natuurlijk”.

Asperges zijn supergezond en op dit moment nog een van de weinige vollegrondsgroenten die we al kunnen oogsten. Asperges bevatten veel vitamines, antioxidanten en mineralen. En dat maakt dat asperges goed zijn voor heel je lijf. Kortom, vers, gezond én een lokaal product, dat is wat we nu allemaal heel goed kunnen gebruiken om ons immuunsysteem een boost te geven.

Asperge is een plant waarvan de jonge scheuten geteeld worden als groente. Er bestaan witte asperges, groene asperges en paarse asperges. De eerste zijn onder de grond gegroeid en uit het licht gehouden, de tweede hebben wel de zon gezien. In Noordwest-Europa zijn de witte asperges het meest gebruikelijk, in landen als Italië de groene asperges. De paarse asperge is een niche product.

1. Goed voor het hele lijf
Asperges bevatten veel vitame K, vitamine C, vitamine B1, B2, vitamine E en foliumzuur (vitamine B11). Daarmee zijn asperges gezond voor het hele lijf. Van celdeling tot het immuunsysteem, van bloedstolling tot huid en van haar tot botten… asperges zorgen overal voor.

2. Vol aan vitamine E
In vergelijking met andere groenten zijn asperges rijk aan vitamine E. Vitamine E is een vetoplosbare vitamine die een rol speelt bij de aanmaak van rode bloedcellen en het in stand houden van spier- en andere weefsels. Ook is vitamine E erg belangrijk voor de weerstand. Deze vitamine is een antioxidant en asperges bevatten nog meer antioxidanten: de zogenaamde flavonoïden. Deze stoffen kunnen ontstekingsreacties in het lichaam remmen.

3. B-vitamines in het kopje
In het kopje van de asperges zitten enorm veel B-vitamines. Deze zitten ook wel in de rest van de asperge, maar opvallend genoeg bulken de kopjes hiervan. B-vitamines zijn onder andere van belang bij de energievoorziening van het lichaam.

4. Rijk aan mineralen
Eén portie asperges bevat kalium, calcium, magnesium, ijzer, mangaan, zink, fluor en een beetje koper. Behoorlijk wat mineralen dus, stoffen die belangrijk zijn voor jouw lichaam. Afhankelijk van het grondsoort waarin de asperges worden verbouwd kan het ook zo zijn dat de groenten selenium bevatten. Asperges passen goed thuis in een zoutarm dieet omdat de asperge geen extra zout nodig heeft.

5. Goed voor de nieren
Asperges zijn vochtafdrijvend en dus goed voor de nieren. Je nieren maken vloeistof van de stoffen die het lichaam niet nodig heeft, oftewel: urine. Asperges staan erom bekend urine een sterke geur mee te geven en dit komt omdat bepaalde stoffen in de asperge in het lichaam worden omgezet in vluchtige zwavelhoudende verbindingen. Ruik jij niets aan je urine? Dan mis je waarschijnlijk het reukvermogen om de specifieke geur te detecteren. Je bent hierin niet alleen, dit treed bij helft van onze bevolking op.

6. Je word er niet dik van
Asperges bevatten nauwelijks calorieën, zo’n 18 kcal per 100 gram. Even ter vergelijking: je moet bijna een kilo asperges eten om evenveel calorieën binnen te krijgen als een chocoladereep van 70 gram. Overigens moet je dan wel even op de bereiding letten he… de traditionele wijze is wellicht niet altijd even gezond.

Nog wat weetjes

  • Asperges zijn vers als ze piepen. Wrijf twee stengels tegen elkaar. Als ze een tsjirpend of piepend geluid maken, zijn ze vers. Het topje moet stevig aanvoelen, de onderkant van de stengel mag niet ingedroogd of houterig zijn en niet meegeven als je erin knijpt.
  • Bewaar asperges altijd in de koelkast en zo kort mogelijk. Eet de asperges binnen de 3 à 4 dagen op. Bij voorkeur kan je ze wikkelen in een vochtige doek.
  • Asperges moeten zo’n 8 minuten koken in een laagje water. Snijd eerst de harde onderkanten eraf en schil ze met een dunschiller of aardappelschilmes. Door ze in weinig water en niet te lang te laten koken, blijven vitamines en smaak het beste behouden.
  • Koop de asperges enkel als ze een gave, frisse onderkant hebben. De uiteinde van de asperge mag niet bruin of droog zijn, deze vertellen je dat ze niet vers zijn. Wil je zelf de test doen of ze vers zijn? Wrijf dan twee stengels tegen elkaar. Maken ze een piepend geluid, dan zijn ze vers. Hoe minder het piept, hoe minder vers ze zijn. Als ze verpakt zijn in een bakje kun je dat natuurlijk niet doen maar op het etiket kun je wel zien hoe lang ze nog houdbaar zijn.
  • Heb je gister net iets meer wijn gedronken dan je zou willen, dan doe je er verstandig aan een ontbijtje te maken met asperges. Een onderzoek gepubliceerd in the Journal of Food Scienceontdekte zouden de mineralen en aminozuren in asperges je kater kunnen verlichten. Daarnaast beschermen ze je levercellen tegen de gifstoffen uit alcohol.
  • Er zijn vrouwelijke en mannelijke aspergeplanten. Deze laatste zorgen voor een opbrengst die wel 40% hoger is dan die van de vrouwelijke variant. De kwekers weten dit natuurlijk ook. Daarom gebruiken ze vrijwel uitsluitend mannelijke planten voor hun teelt.
  • De langste asperge ooit gestoken is 3,11 meter lang. Deze asperge is te bewonderen in het Nationaal Asperge- en Champignonmuseum De Locht in Melderslo (Limburg). Op een warme dag groeit een stengel soms wel meer dan tien centimeter!

VEGAN-Groene-Pita-Burgers
Alcoholvrijkerngezondheid
gezonde bananenbrood
Pompoensoep
Asperges ui de pan

Heerlijke aspergesoep