Alcoholvrij

WIJNEN, WIJNEN, WIJNEN!

We weten inmiddels allemaal wel dat alcohol niet erg goed voor je is. Maar niets is fijner dan een biertje, wijntje of mix op z’n tijd, toch? We gingen op onderzoek uit waarom is alcoholvrij nou gezonder? Welke alternatieven zijn er? Hoe makkelijk is het om ‘cold turkey’ alcoholvrij te gaan?

Ondanks dat we steeds vaker kiezen voor non-alcoholische drank, kan het nog best moeilijk zijn om ‘nee’ te zeggen tegen bijvoorbeeld een goed glas wijn of een heerlijk koud biertje. Gelukkig kwamen er in 2019 vier keer zo veel alcoholvrije alternatieven op de markt, vermeld NOS.

Alcoholvrij gezonder?

Het is natuurlijk overduidelijk dat alcoholvrij gezonder is, let alleen wel op de suikers! Niet alleen voor je lever is alcoholvrij beter, maar ook voor de stofwisseling in je lichaam is een glas zonder alcohol een betere keuze. Omdat je lichaam alcohol niet kan opslaan en het als een giftige stof ziet, krijgt het voorrang op alle andere voedingsstoffen. Vitamines worden hierdoor niet opgenomen en stoffen als koolhydraten en vetten worden daardoor als het ware in de wacht gezet, en opgeslagen als vet.

Het drinken van alcohol kan er dus voor zorgen dat je snel aankomt. Ook bevat alcohol drankjes vaak veel meer calorieën dan drankjes zonder alcohol. Dat komt door het hoge aantal calorieën van alcohol: zo’n zeven kcal per gram. Dat is na vet, met negen kcal, de voedingsstof met het hoogste aantal calorieën.

MINDER ALCOHOL, MINDER KCAL!

Of we nu op een gewone vrijdagavond op de bank ploffen, of aan het kerstdiner zitten met de schoonfamilie: we drinken met z’n allen steeds minder alcohol. De afgelopen tien jaar nam de alcoholconsumptie met tien procent af. Maar we willen natuurlijk nog steeds een feestelijk drankje op tafel kunnen zetten.

LEKKER

Wie bij alcoholvrije wijn denkt aan zuur appelsap, heeft het tegenwoordig niet altijd bij het rechte eind. Ze zijn echt lekkerder geworden, er bestaan heerlijke alcoholvrije wijnen, alcoholvrije biertjes maar ook alcoholvrije gefermenteerde groente en fruit sappen. Let natuurlijk wel op de toegevoegde suikers.

Kies voor jezelf! Kies voor een alcoholvrije variant!

Mis onze nieuwsbrief niet! Schrijf je onder in!

VEGAN-Groene-Pita-Burgers
Alcoholvrijkerngezondheid
gezonde bananenbrood
Pompoensoep
Asperges ui de pan

Heerlijke aspergesoep