Mindful wandelen

Geniet bewust, mindful van je omgeving.

Kern Gezondheid Ontspanning Mindfullness Mindful Genieten Rust aan je self werken
Kern Gezondheid Ontspanning Mindfullness Mindful Genieten Rust aan je self werken

Ontspanning

Leven met volle aandacht

Wil jij….

  • anders omgaan met stress en (werk)druk?
  • leren om je minder zorgen te maken?
  • leren om minder te piekeren?
  • meer weten hoe je geest werkt en hoe jij je geest kan trainen?

Ontspanning

Geluk is de afwezigheid van al onze zorgen

Denk maar eens aan je gelukkigste momenten uit je leven. Was je toen bezig met je gedachten over het verleden of de toekomst? Of was je bezig met het moment zelf? Dat is de reden van je geluk: Je leefde in het hier-en-nu!

Stress wordt voornamelijk veroorzaakt in je gedachten. Je gedachten zijn nooit bezig met het huidige moment, maar met het verleden en de toekomst. In onze huidige maatschappij is onze fysieke stress afgenomen, maar de emotionele en sociale stress toegenomen.

Druk, druk, druk…

Er zit nooit meer dan 24 uur in een dag

Tijd is 1 van de kostbaarste dingen die je mensen kunt geven. Onze dagen zijn van het begin tot het einde van de dag gevuld met werk, afspraken, etentjes, sportlessen, familiebezoeken en meer. Maar helaas zijn we geen superman en superwoman! Iedereen heeft zijn of haar rust en ontspanning nodig. De veelgemaakte fout is dat we zeggen dat we geen tijd hebben.

Burn-out beroepsziekte nr. 1

Ruim 3 miljoen mensen hebben in Nederland een burn-out. Tegenwoordig vormen jongeren de grootste risicogroep. Driekwart van de jongeren heeft last van stress en burn-out klachten. We zijn maar zelden tevreden met onszelf en vinden het moeilijk om werk en privé gescheiden te houden. Verder zorgt de virtuele wereld die door de social media wordt gecreëerd voor nog meer druk op onze schouders.

In het hier-en-nu leven

Steeds meer wetenschappers tonen een verband aan tussen negatieve emoties en ziekten.

Eén van de beste manieren om zorgelijke gedachten los te laten is leven in het hier-en-nu. Ontspanning wordt gezien als het tot rust komen van lichaam en geest. Hoe je dat doet, is voor iedereen verschillend. Werken in de tuin, wandelen in het bos, een warm bad nemen, yoga doen of mediteren kunnen momenten van ontspanning zijn.

Hoog cortisol gehalte

Eet jij gezond, maar heb jij last van een buikje?

Bij stress komen de hormonen adrenaline en cortisol vrij uit de bijnieren. Deze hormonen zorgen voor het vrijmaken van glucose. De bloedsuikerspiegel stijgt waardoor je meer energie en doorzettingsvermogen krijgt. Ons lichaam kan geen onderscheid maken tussen fysieke, emotionele en sociale stressfactoren. Emotionele en sociale stressfactoren hebben echter geen verband met het verhoogd vrijmaken van energie. Deze reserve-energie verbruik je namelijk niet zittend op het werk of op de bank. De vrijgemaakte energie wordt rond de buik als vet opgeslagen om het lichaam klaar te maken voor een volgende stressreactie.