Zwanger worden, zwanger zijn?

Jij/jullie hebben een kinderwens en dan hoop je natuurlijk dat dat zo snel mogelijk lukt. Maar wat zijn nou handige tips voor vrouwen en mannen? Of je bent al zwanger en nu?

Het besluit is genomen, jullie willen aan kinderen beginnen!

Een gezond en goed gebalanceerd dieet is natuurlijk altijd erg belangrijk, of je nou zwanger probeert te worden, zwanger bent of nog helemaal niet aan kinderen moet denken. Voeding speelt een belangrijke rol voor de gezondheid van ons lichaam. Ook is het belangrijk dat je samen met je partner 3 maanden voor het ‘oefenen’ goed van start gaat! Hoe je dat doet, dat lees je hieronder.

Het begint allemaal met gezonde en gevarieerde voeding. Dit heeft namelijk positief effect op je hormoonhuishouding en dus op je ovulatie. Mocht je zwanger raken, dan krijgt je kindje ook gelijk vanaf het eerste moment van je zwangerschap alle goede voedingsstoffen binnen om zich goed te kunnen ontwikkelen. Want wat jij eet, eet jou kindje ook.

“It takes two to tango!”

Zwanger worden doe je niet alleen, ook de conditie van de man dient in goede staat te zijn. Als aanvulling op gezonde voeding en een healthy lifestyle, zal ook de man moeten suppleren!

De man…

Ook de man moet +/- 3 maanden van te voren gezond gaan leven en beginnen met suppleren. De hoeveelheid zaadcellen in het sperma dient voldoende te zijn. Bij iedere zaadlozing komen normaal tussen de 100 en 200 miljoen zaadcellen vrij. Wanneer dit aantal lager is, spreekt men van oligozoöspermie (weinig zaadcellen). Wanneer de zaadcellen onvoldoende beweeglijk zijn, kunnen zij niet bij de te bevruchten eicel komen en vindt er geen bevruchting plaats. Als laatste dienen de zaadcellen de juiste vorm te hebben. Uit onderzoek is gebleken dat de kwaliteit van het sperma de laatste jaren is gedaald. Er zijn een aantal oorzaken te noemen zoals bijvoorbeeld overmatig alcoholgebruik, roken, niet bewegen, lager testosterongehalte door bijvoorbeeld overgewicht, stress, het gebruik van medicijnen, maar ook een tekort aan vitamine C kan voor een verminderde vruchtbaarheid zorgen.

In onderzoek is aangetoond dat Zink, Acetyl-L Carnitine en Selenium de beweeglijkheid van de zaadcellen kan verbeteren en dat Vitamine C de kwaliteit van het sperma verbetert.

Vitamine B9 / B11, of beter bekend als Foliumzuur is bij de man ook zeer nuttig voor een goede cel aanmaak.

De vrouw…

Slik foliumzuur!

Begin 3 maanden voor het zwanger worden al met slikken van Foliumzuur (B9/B11) tot en met het eerste trimester van je zwangerschap. In de eerste weken van je zwangerschap, ontwikkelt je kindje zich al supersnel. Foliumzuur verkleint de kans op geboorteafwijkingen als een open ruggetje, hazenlip en open gehemelte. De Gezondheidsraad adviseert om vanaf het moment dat je zwanger probeert te worden, dagelijks extra foliumzuur te slikken.

Naast Foliumzuur is ook Vitamine B12 heel belangrijk zowel voor als tijdens de zwangerschap. Uit onderzoeken is gebleken dat een tekort aan vitamine B12 in verband gebracht wordt met onvruchtbaarheid, miskramen en neurale buis defecten. Aan het belang van foliumzuur wordt tegenwoordig veel bekendheid gegeven (en terecht), om dezelfde redenen. Vitamine B12 en foliumzuur kunnen niet los van elkaar gezien worden! De beste vormen van Vitamine B12 zijn methylcobalamine en adenosylcobalamine (Coënzym B12). Deze zijn beide biologisch actief en hoeven niet meer te worden omgezet.

Vergeet overige vitamines en mineralen niet!

Natuurlijk is het belangrijk dat je van alle vitamines en mineralen voldoende binnenkrijgt. Let er goed op dat je voor en tijdens je zwangerschap voldoende vitamine D3 binnenkrijgt. Slik +/- 3 maanden van te voren en tijdens je hele zwangerschap extra vitamine D3 bij. Vitamine D3 is nodig om calcium goed op te nemen uit voeding. Calcium zorgt voor de opbouw en instandhouding van een stevig skelet. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat een tekort aan Vitamine D3 de kans op zwangerschapsdiabetes, zwangerschapsvergiftiging en een laag geboortegewicht vergroot.

Zink is een belangrijke stof voor de groei en ontwikkeling van het kind. Een tekort kan neerslachtigheid en huidproblemen veroorzaken bij de moeder. Zink komt in het huidige westerse eetpatroon vaak te weinig voor. Let op!! ijzer remt de opname van zink. Wanneer er sprake is van veel stress dan heeft het lichaam extra zink nodig. Een goed opneembare vorm van zink is Zinkmethionine.

Zowel tijdens de zwangerschap als tijdens de periode van borstvoeding hebben vrouwen een verhoogde behoefte aan Magnesium. Uit meerdere studies blijkt dat spierkrampen minder vaak voorkomen wanneer zwangere vrouwen extra magnesium slikken. Magnesiumtauraat en bisglycinaat zijn veilige vormen.

Omega 3 vis vetzuren mogen ook niet vergeten worden…

In de Omega 3 vetzuur aanwezige DHA is van belang voor de ontwikkeling van de hersenen en ogen van de foetus. Wanneer er onvoldoende DHA aanwezig is dan snoept het kind dit af van de moeder. Dit kan na de bevalling leiden tot een postnatale depressie. Daarnaast heeft EPA uit Omega 3 een gunstige invloed op o.a een te hoog cholesterol gehalte en op een te hoge bloeddruk. Visolie bevat zowel EPA als DHA.

1 + 1 = 3

Extra tips!

Drink geen alcohol

Voor alcohol geldt, dat je het beste geen alcohol meer kunt drinken vanaf het moment dat je zwanger probeert te worden. Dit omdat je pas twee weken na de bevruchting weet of je echt zwanger bent. Ook heeft alcohol een negatief effect op de vruchtbaarheid en de menstruatiecyclus. Voor de man kan het drinken van alcohol een negatieve invloed hebben op de aanmaak van de zaadcellen. Dus nu in plaats van een lekker wijntje of biertje op de bank, gezellig aan een glas gezond!

Stop met roken

Roken is ook slecht als je zwanger probeert te worden. Het is gebleken dat vrouwen die roken minder vruchtbaar zijn dan vrouwen die niet roken. De meeste mensen weten dat roken tijdens je zwangerschap erg slecht is voor je kindje. Maar stoppen met roken is vaak erg moeilijk. Daarom is het juist handig dat je al bent gestopt met roken voordat je zwanger bent. Als je al bent gestopt met roken, heb je tijdens je zwangerschap minder moeite om het roken te weerstaan.

Zorg voor voldoende beweging

Lichamelijke beweging is altijd belangrijk, of je nu zwanger probeert te worden of niet. Het maakt je lichaam sterker en gezonder en dat is alleen maar voordelig als je zwanger probeert te worden. Sporten is niet alleen goed voor je lichaam, maar ook voor je geest. Bovendien is het stress verlagend. Maar probeer niet te intensief te sporten als je zwanger wilt worden. Sport je intensief of doe je aan topsport? Dan kan dit juist je cyclus verstoren en dus een negatief effect hebben op je vruchtbaarheid.

Ken je cyclus

Als je zwanger probeert te worden is het erg belangrijk dat je weet op welke dagen je het meest vruchtbaar bent. Je menstruatiecyclus bestaat uit ongeveer uit 28 dagen. Bij de meeste vrouwen vindt de eisprong 2 weken voor de volgende menstruatie plaats. Dat is ook het moment wanneer je het meest vruchtbaar bent. Heb je een onregelmatige menstruatie? Dan kun je gebruik maken van ovulatietesten.

Zorg ervoor dat je lekker in je vel zit

Er is mogelijk een verband tussen vruchtbaarheid en stress. Hoe dit precies zit, is nog niet helemaal duidelijk. Nu heb je in ieder geval een goede reden om lekker onderuit gezakt op de bank te liggen met een goed tijdschrift of een leuke serie!

Hopelijk helpen de bovenstaande tips. Het kan natuurlijk zo zijn dat het na een aantal maanden nog niet is gelukt om zwanger te worden. Geef niet te snel op en houd de moed erin!

Mis onze nieuwsbrief niet! Schrijf je onder in!

VEGAN-Groene-Pita-Burgers
Alcoholvrijkerngezondheid
gezonde bananenbrood
Pompoensoep
Asperges ui de pan

Heerlijke aspergesoep